Huifkartochten met de Veenland Express door Zuidoost Drenthe

Publieksdagen voor huifkartochten in de Veenland Express (diverse data, voor 2019 zijn 20 dagen ingepland). Toegankelijk voor individuele bezoekers en gezinnen of kleine groepen! Kijk ook op www.staatsbosbeheer.nl/veenlandexpress. Deelname uitsluitend na aanmelding. HELAAS ZIJN VOOR DIT SEIZOEN REEDS ALLE NOG KOMENDE PUBLIEKSDAGEN GEHEEL VOLGEBOEKT. WE BEGINNEN WEER IN APRIL 2020

Groepsaanvragen voor de Veenland Express 'op maat' (op aanvraag, klik hier voor meer informatie


Activiteiten - agenda 2019 

Hieronder staan voor elke maand overzichten met de geplande natuur en natuurcultuur-excursies en evenementen in 2019 in Zuidoost Drenthe en het aansluitende deel van Emsland, Duitsland. Het betreft het aanbod van Staatsbosbeheer Het Veenland, Stichting Het Drentse Veenland en van het Internationaal Natuurpark Moor-Veenland (hierna: INP Veenland). Voor alle excursies geldt: wel even aanmelden aub!

Let op: de overzichten zijn per maand weergegeven in pdf-bestanden. Deze overzichten kunnen ten allen tijde door Meeting Nature worden geactualiseert en aangepast. Als u zelf bestanden opslaat loopt u kans dat de informatie daarvan verouderd en niet bruikbaar en/of geldig is! Kijk derhalve voor deelname aan een activiteit altijd op deze website voor de actuele overzichten!

Vrijdag 22 november: lichtjeswandeling door het Oosterbos

In de donkerste tijd van het jaar brengt Staatsbosbeheer licht in de duisternis met een lichtjeswandeling. Muts op, handschoenen aan en genieten van een mooie wandeling door het donkere Oosterbos. Een snoer van lichtjes wijst je de weg langs een aantal verrassende activiteiten. Ook dit jaar is er een mogelijkheid om een langere route te lopen. Na de mooie wandeling kun je genieten van een kop koffie, thee of chocolademelk en kun je zelf een broodje bakken in het vuur. Iedere 15 minuten start er een nieuwe groep met de lichtjes route. Prijs is inclusief koffie, thee en chocolademelk en het broodje. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd Een leuke activiteit voor het hele gezin. Wel eerst even aanmelden!

 

Gebied: Oosterbos

Startpunt: Koppelsluis, Mr. Ovingstraat 87, 7891 TG Klazienaveen

Prijs: volwassene € 5,00

Prijs: kind t/m 12 jaar: € 2,50

Aanvangstijd: 17.00 uur tot 21.00 uur

 

Contact: aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kleed je op het weer en trek stevige schoenen aan


 

Zondag 24 november Wintergasten in Natuurpark Moor-Veenland: het Bargerveen

Gids : Natuurpark Moor-Veenland en Staatsbosbeheer Het Veenland 

Beginpunt : kantoor Staatsbosbeheer Het Veenland, Kamerlingswijk 82-83 oostzijde, 7894 AJ Zwartemeer (letterlijk aan het zuideinde van de Kamerlingswijk!)

Tijd : 15.00-17.00 uur Kosten : 4 euro (kinderen tot 12 jaar 2,50 euro)

Wel even aanmelden : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0031 653199389

Natuurpark Moor-Veenland en Staatsbosbeheer Het Veenland organiseren op zondag 24 november, ter afsluiting van dit excursieseizoen, de inmiddels traditionele ‘wintervogels in het Bargerveen wandeling’.

 

Als je denkt dat er in de winter niets te beleven valt in de hoogveengebieden, dan ervaar je op deze namiddag het tegendeel. Want het Natuurpark Moor-Veenland, inclusief het Bargerveen, is niet alleen de thuisbasis van talrijke zeldzame dier- en plantensoorten, maar is ook een belangrijke overwinterplaats voor trekvogels.

 

De natuurparkgidsen laten je deze ‘wintergasten’ zien. Zij weten exact waar en wanneer zich welke soorten vogels ophouden in deze tijd van het jaar. Na een omweg via de spreeuwen en met wat geluk een van de zeldzame klapeksters die nu aanwezig zijn, begint de schemering het uur van de watervogels. Als eerst gaan de aalscholvers naar hun overnachtingsplaats in de dode berken – soms ruim honderd vogels. Nog indrukwekkender is de terugkeer van de toendrarietganzen, waarvan in sommige jaren meer dan 50.000 werden geteld. Zodra het donker wordt, verlaten ze hun voedselgebied op de velden en weiden en landen ze op het water of ijs van de voormalige turf-baggervelden, waar ze graag de nacht doorbrengen. Samen met tientallen arctische zwanen wordt er voor het ‘slapengaan’ nog even volop met elkaar ‘gekwebbeld’ en dan valt de nachtelijke rust in.

 

De excursie start om 15.00 uur vanaf de parkeerplaats bij het kantoor van Staatsbosbeheer, letterlijk aan het einde van de Kamerlingswijk in Zwartemeer.  Wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0031 653199389  

 

Tip: warme kleding, stevige schoenen en een verrekijker.

november 2019 Klapekster 

FOTO: de zeldzame klapekster (foto: meetingnature.nl)


 

Zelf je eigen wandeling plannen en samenstellen: Download hier de nieuwe wandelkaart Bargerveen (wandelknoopuntsysteem, de definitieve, grensoverschrijdende wandelkaart volgt in de loop van 2019)